Καύσιμα από υδρογόνο και μάλιστα όχι απαραίτητα καθαρό, μπορεί να παράξει η ευρεσιτεχνία που έχει κατοχυρώσει η ομάδα του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Καλλίτση.
Τη νέα αυτή πατέντα που ήδη κυκλοφορεί σε εφαρμογές στο εξωτερικό παρουσίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο κ. Καλλίτσης μιλώντας στη συνάντηση επιστημόνων και εκπροσώπων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα RoleMak για τη διάχυση και αξιοποίηση της τεχνολογίας των οργανικών ηλεκτρονικών.
Όπως είπε ο κ Καλλίτσης «με τη νέα αυτή μετατροπή μπορεί κανείς να αξιοποιήσει την ενέργεια που μένει αναξιοποίητη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες». Η πατέντα μετατροπής του υδρογόνου σε ενέργεια χρησιμοποιείται ήδη από το EuropeanSpaceCenter για την ενεργειακή αυτονομία των δορυφόρων.
«Προς το παρόν οι εφαρμογές μετατροπής ενέργειας είναι περιορισμένες. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος με μια φιάλη φυσικού αερίου να τροφοδοτήσει ενεργειακά ένα τροχόσπιτο, ή ακόμη και ένα σπίτι» εξήγησε ο κ Καλλίτσης.
Ο υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RoleMakπου χρηματοδοτείται με 24,7 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, εξήγησε ότι θα γίνουν και άλλες σημαντικές ερευνητικές και επιχειρηματικές συναντήσεις μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να αναπτυχθούν στενότερες επαφές μεταξύ των ερευνητών και του επιχειρηματικού κλάδου.
Πηγή: http://news.pathfinder.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου