Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο

Εως 42,5% θα μπορούσε να μειωθεί η εκδήλωση καρκίνου στον γενικό πληθυσμό, αλλάζοντας απλώς κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες. Σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται σε περίπου 90 σελίδες ως ειδικό αφιέρωμα στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Cancer», ο καλύτερος σύμμαχος του καρκίνου είναι το κάπνισμα, ενώ κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης κατέχουν σημαντικά μερίδια ευθύνης. Από τη μελέτη δεν απουσιάζουν και οι εκπλήξεις.

Η έρευνα που έγινε στον βρετανικό πληθυσμό αποδεικνύει ότι ο καρκίνος όχι απλώς δεν είναι αποκλειστικά «γραμμένος» στα γονίδια του καθένα, όπως πιστεύουν αρκετοί, αλλά οι παράγοντες που θα τον πυροδοτήσουν κατέχουν εξαιρετικά υψηλό μερίδιο ευθύνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς από τον κορυφαίο στον κόσμο οργανισμό στην έρευνα του καρκίνου Cancer Research UK που διεξήγαγε τη μελέτη, το 40% των περιστατικών που εκδήλωσαν τη νόσο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν γίνονταν κάποιες μικρές ή μεγάλες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες.
«Είναι συνήθειες που ο καθένας έχει τη δύναμη να αλλάξει. Απλώς πρέπει να το συνειδητοποιήσει και να κάνει την προσπάθειά του», εξηγεί ο καθηγητής Επιδημιολογίας Μάξουελ Πάρκιν από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Συνολικά στη μελέτη φάνηκε ότι το 45% όλων των τύπων καρκίνου που εκδηλώνεται στους άντρες και το 40% στις γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. «Δεν περιμέναμε ποτέ να ανακαλύψουμε πόσο σημαντική μπορεί να είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην αποτροπή της εκδήλωσης καρκίνου στους άντρες. Ούτε βέβαια ότι στις γυναίκες τα παραπανίσια κιλά θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι το αλκοόλ», λέει ο ίδιος.

Οι παράγοντες

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, στις περισσότερες περιπτώσεις που κάποιος προσβάλλεται από καρκίνο
έχουν επιδράσει στο γενετικό του υλικό διάφοροι εξωγενείς παράγοντες και πολύ σπάνια οφείλεται αποκλειστικά στην κληρονομικότητα ή και στην πρόοδο της ηλικίας. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του τραχήλου συνδέεται αιτιολογικά με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αλλά στις καπνίστριες εμφανίζεται συχνότερα.

Στη μελέτη έγινε σαφές ότι οι έξι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου απαντούν στο 34% όλων των περιστατικών. Αυτοί είναι το κάπνισμα, η διατροφή όταν είναι φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, η έκθεση στον ήλιο, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, το υπερβολικό βάρος, αλλά και το επάγγελμα.
Εντούτοις οι επιστήμονες σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι διαφορετικά αίτια κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής δεν αποτελούν αθροιστικό παράγοντα για την πρόκληση καρκίνου. Δηλαδή κάποιος που καπνίζει, πίνει αλκοόλ και δεν τρώει λαχανικά δεν έχει 132% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του οισοφάγου (εικονογράφηση). Απλώς, το καθένα ως ξεχωριστό αίτιο έχει αυτή τη «δύναμη». Εντύπωση προκάλεσε στους ειδικούς το ότι ένας στους 25 καρκίνους είχε άμεση σχέση με το επάγγελμα και ένας στους 33 συνδεόταν με μεταδιδόμενη λοίμωξη.

«Ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί κατά γράμμα σωστή διατροφή, δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ καρκίνο. Αυτή η μελέτη όμως ξεκαθαρίζει ότι οι λεγόμενες υγιεινές συνήθειες μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες», εξηγεί η δρ Αρπαλ Κούμαρ από το Cancer Research UK.
Αλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που εντόπισαν οι ειδικοί είναι η εργασία με αποδεδειγμένα επικίνδυνα υλικά, όπως είναι ο αμίαντος, η έλλειψη άσκησης, η αθροιστική μη ιονίζουσα ακτινοβολία από ακτινογραφίες ή άλλες πηγές, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και ο μη θηλασμός.

Πηγή: tanea.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου