Η Τράπεζα Πειραιώς με αφορμή το χθεσινό
δημοσίευμα της «Κ.Ε.», το οποίο αναφέρεται στην τριμερή εμπλοκή
(χρηματοδοτική αλλά και μετοχική σε κάποιες περιπτώσεις) των Λαυρέντη
Λαυρεντιάδη και Proton, με εταιρείες συμφερόντων των Ι. και Θ. Ρήγα
(Sciens κ.ά.) και της πρώτης, εξέδωσε μια, κατ' αρχήν, ταραγμένη
ανακοίνωση.
Μέσω αυτής, δεν αμφισβητεί στο παραμικρό ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» αλλά τις προθέσεις των συντακτών του (!), ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του δελτίου Τύπου σχολιάζει τη σχέση της με τη διοίκηση της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», η οποία ασφαλώς αφορά αποκλειστικά τα δύο μέρη. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε στους συντάκτες του Δελτίου Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς πως ούτε η εταιρεία είμαστε, ούτε εταιρείες έχουμε, ούτε καν προσωπικό δάνειο.
Επί της ουσίας της αντίδρασης της Τράπεζας Πειραιώς, λοιπόν:
1. Η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της γράφει ότι με το δημοσίευμα επιχειρείται να συνδεθεί η Τ.Π. με την υπόθεση της Proton Bank. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το δημοσίευμα δεν συνδέει την Τ.Π. με την υπόθεση Proton, πολλώ δε μάλλον με την κατάληξη της Proton. Αναφέρεται σε μια πραγματική σχέση δανειοδότησης παλαιών μετόχων της Τ.Π. από την Proton, στις 21/1/2011, ύψους 81,4 εκατ. ευρώ, δίχως να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των πιστούχων από την Proton, όταν αυτή ρωτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Αυτοί οι μέτοχοι της Τ.Π., εταιρείες Cayman Islands, κάτοχοι (τότε) του 8,54% των μετοχών της Τράπεζας, με δανεικά από την Proton, αγόρασαν νέες μετοχές της Πειραιώς (68,9 εκατ.) στην τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο.
Εχει κάποια αντίρρηση επ' αυτού η Πειραιώς;
2. Στο δημοσίευμα γράψαμε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης (μέσω της Lumakarla), η Πειραιώς (με 28,1%) και ο Ρήγας μετοχικά συναντώνται στην εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία «Sciens Διεθνής Συμμετοχών».
Ο πρώτος απέκτησε τη συμμετοχή αυτή τέσσερις μήνες αφ' ότου έγινε και τραπεζίτης, αποκτώντας από την Πειραιώς το 31,3% της Proton Bank.
Τι δεν είναι ακριβές απ' αυτό;
3. Επίσης επισημάναμε ότι με δαιδαλώδεις διαδρομές αλλά και με δάνειο που επίσης χορήγησε η Proton (35 εκατ. ευρώ) (έγκριση και εκταμίευση την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29/12/2010) εταιρεία -εμμέσως μητρική- της Sciens Διεθνής Συμμετοχών, απέκτησε δύο ακίνητα της Alapis και ένα της πρώην θυγατρικής της NOVO MD.
Είναι μήπως κι αυτό φαντασίωση;
4. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, στις (4) αναφορές (τις οποίες καταγράφουμε) που αυτή έκανε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ύποπτες συναλλαγές εταιρειών άμεσης ή έμμεσης επιρροής Λαυρεντιάδη, τις επιβεβαιώσαμε ρωτώντας τις αρμόδιες Αρχές.
Διαθέτουμε τα παραστατικά πλείστων συναλλαγών, καθώς και πρόσφατα ερωτήματα της ΤτΕ που αφορούν αναλήψεις μετρητών από την Πειραιώς.
Και αυτό συκοφαντικό είναι;
5. Επειδή η Πειραιώς απαντά για λογαριασμό της Sciens, δείχνοντας ότι γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι πίσω από τις 12 υπεράκτιες που άσκησαν το δικαίωμα προτίμησης και δανείστηκαν από την Proton και πήραν και νέες μετοχές της τράπεζας, γιατί άραγε δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά τους;
Γιατί αυτό δεν το έπραξαν, ενώπιον της ΤτΕ, ούτε η Proton ούτε ο διαχειριστής τους κ. Ρήγας.
Σε ό,τι σχετίζεται με την εισηγμένη Sciens (βλέπε την ανακοίνωσή της), αυτή σαφέστατα δεν αντικρούει το παραμικρό. Αναφέρεται σε κρίσεις συντακτών (τέτοιες δεν υπάρχουν στο χθεσινό δημοσίευμα) αλλά και προθέσεις κάποιων να την πλήξουν.
Τέλος, σημειώνουμε πως όλα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» περιλαμβάνονται στο πόρισμα της ΤτΕ για την Proton και στο παράρτημα αυτού, σελίδες 105-120. Διασταυρώθηκαν ενδελεχώς, ενώ στις 29/11 ερωτήθηκε και η Πειραιώς για όσα την αφορούν και λίγες ημέρες αργότερα απάντησε.
ΥΓ.: Τέλος στους υπαινιγμούς. Ούτε «μαζί τα φάγαμε», ούτε όλοι οι δημοσιογράφοι είμαστε «κερματοδέκτες» (επιχειρήσεων, πολιτικών, κομμάτων, τραπεζών, ιδιοκτητών ΜΜΕ κ.ά.). Αυτά προς το παρόν.
Πηγή: enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου